tisdag 18 oktober 2011

Pyret v 29 (28+0)

Vecka 29 nu då :) Magen växer så det knakar och pyret lever runt som attans stundvis :) MYS på hög nivå.

Som vanligt kommer informationen från http://se.babycenter.com

Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet och en stark ljudkälla lyser på utsidan. Den blinkar med ögonen och har ögonfransar 

Underhudsfettet bildas och skelettet utvecklas, även om det fortfarande är mjukt och böjligt. Benstommen hårdnar inte ordentligt förrän efter födelsen. 

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern börjar kring vecka 29 och pågår till vecka 40 (och ibland längre). De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period. 

Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och samtidigt kan man känna oro över förlossningen. Gör en lista över saker du behöver förbereda och sysselsätt dig med den, om du behöver distraktion! Du kan börja titta på namn till bebisen och tänka på livet efter förlossningen. 

Veckans magbilder:



För 3 veckor sedan så frågade jag ju vad ni trodde det var för en liten filur som gömde sig där inne, och jag lovade att jag skulle avslöja vad vi här hemma gissar :)

Jag gissar på en Kille och att han kommer den 8e
Björn gissar på en Tjej och att hon kommer den 13e

Ni andra gissar (datumet de gissar på):
Cissi - Kille (5e)
Karro - Tjej
Ullis Ö - Kille
Malin - Kille
Lotta - Kille
Madde - Kille
Carran - Kille
Hanna - Kille (12e)
Wille - Tjej (8e)
Fia - Kille
Patrik - Tjej
Sofia St - Kille
Niina - Kille (9e)
Marie S - Kille
Jenny - Kille (10e)
Erik - Kille (4e)
Sofie K - Kille (7e)
Virre - Kille (10e)
Sandra - Kille (11e)
Petra - Kille
Farmor - Kille 
"Farfar" - Kille
Mormor - Tjej

Som ni ser är det ganska många på "min" sida som gissar på en kille. Är så otroligt nyfiken på om vi har rätt eller om vi får se oss besegrade för tjej sidan :)

Imorgon ska jag in till Karolinska, till Specialist mödravården. Ska lämna ett blodprov samt ta en spruta eftersom jag är RH negativ och Pyret är RH positiv 

Hittade lite fakta från 1177.se om någon är nyfiken på varför.

Fråga

Vad är det som händer om man är Rh-negativ och får ett barn som är Rh-positivt? Vad kan man göra åt det?

Svar

Rh, som är en förkortning av Rhesusfaktorn, är ett protein som finns bundet på ytan av de röda blodkropparna. Ungefär 85 procent av alla människor har det här proteinet, vilket innebär att de är Rh-positiva. Övriga 15 procent är Rh-negativa eftersom de saknar det här proteinet, som också kallas för D-faktor.
Om kvinnan är Rh-negativ och fostret Rh-positivt kan antikroppar mot fostrets blod bildas om fostrets blod kommer i kontakt med mammans, vilket kan ske i samband med förlossningen, men också till exempel om man tar fostervattenprov. Detta kallas Rh-immunisering.
Ofta tar varken mamman eller barnet skada av en Rh-immunisering om det är första graviditeten. Däremot kan vid en andra graviditet fostrets röda blodkroppar angripas av mammans antikroppar som då faller sönder.
För att förhindra detta testas gravida kvinnors blodgrupp tidigt i graviditeten. Om kvinnan senare föder ett barn som är Rh-positivt får hon en spruta med ett läkemedel som förhindrar antikroppsbildningen, så kallat anti-D-gammaglobulin. Inför ett fostervattenprov ges också anti-D-gammaglobulin.



Nu blir det sängen.

Kram på Er!

1 kommentar:

  1. Det går unda nu =) Vi vet inte heller vad vi ska få men jag tror det blir en till pojke.Elias dock pratar bara om lillasyster, får se vem som har rätt!

    SvaraRadera